Hielspoor

Bij een hielspoor ontstaat er een ontsteking op het bot in de hiel. Dit komt doordat er op het hielbeen een uitstulping is ontstaan door verkalking of doordat het bot vergroeid is. Hielspoor kan zeer pijnlijk zijn, helemaal als de ontsteking niet kan genezen omdat de voet continu wordt belast. Door rust te nemen en de juiste schoenen te dragen kan de pijn minder worden en soms zelfs helemaal weggaan. Als je teveel last hebt van hielspoor dan kun je het beste langs de huisarts en het hielspoor eventueel laten behandelen door een specialist.

Wat is hielspoor

Door verkalking of vergroeiing van het bot kan er op het hielbeen een hielspoor ontstaan. Hielspoor komt veel voor en is in de meeste gevallen niet pijnlijk of belemmerend. Als de vergroeiing of verkalking op het hielbeen teveel op een pees drukt dan kan er een ontsteking ontstaan. Dit veroorzaakt pijn en als de voet niet behandeld wordt of rust krijgt dan krijgt de ontsteking ook geen kans om te genezen. Hielspoor is over het algemeen goed zelf te behandelen en bij extreme gevallen is het verstandig om een huisarts te raadplegen.

Oorzaken Hielspoor

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een hielspoor kan ontstaan. Door overbelasting tijdens het sporten of door overgewicht bijvoorbeeld. Afwijkingen aan de voeten of hogere leeftijd geven ook een verhoogde kans op hielspoor. Als de schoenen slechte demping geven tijden het sporten of lopen en als je bijvoorbeeld veel moet staan voor jouw werk dan kan het hielbeen overbelast raken. Hielspoor is te herkennen aan pijn onder hiel tijdens het lopen maar ook in rust. Het is onprettig om lange tijd stil te staan en de hiel voelt stijf aan.

Hielspoor verzorgen

Als je last hebt van een hielspoor dan kun je dit zelf vaak goed verzorgen. Het is belangrijk om de voeten rust te geven zodat eventuele ontstekingen die de pijn veroorzaken kunnen genezen. Daarnaast is het goed om de voeten te trainen door middel van sport. Om de pijn tijdelijk te verlichten kun je pijnstillers nemen, maar dit is geen oplossing voor het probleem. Aanschaf van de juiste schoenen zodat je beter kunt lopen en sporten is ook geen overbodige luxe en eventueel kun je hierbij gebruik maken van speciale zolen voor in de schoenen.

Hielspoor laten behandelen

Heb je overmatig last van hielspoor en ondervindt je veel pijn hiervan dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan een specialist. Een huisarts kan vaststellen of je last heb van hielspoor en vaak is hiervoor een röntgenfoto nodig. Als rust en de juiste schoenen niet helpen dan is het mogelijk om naar een fysiotherapeut of podotherapeut te gaan voor de juiste behandeling. In sommige gevallen is het ook mogelijk om hielspoor te behandelen met shockwave therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van schokgolven die gericht op het hielspoor worden gezonden. Dit kan pijnlijk zijn, maar het proces de ontsteking geneest wel. Ook zorgt deze therapie ervoor dat de pijnlijke plek niet opnieuw gaat ontsteken. Pedicures kunnen u wel advies geven, maar in de meeste gevallen niet helpen.